Truskawkowy torcik straciatella

Wykwintny smak!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Truskawkowy torcik straciatella
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 2 łyżki startej czekolady
  • 20 dag masła
  • jajko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
Krem:
  • 25 dag mascarpone
  • 50 dag kremówki
  • 50 dag truskawek
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok z pomarańczy
  • 40 ml likieru pomarańczowego
Dodatkowo:
  • płatki migdałowe
  • masło do formy
Kruche ciasto z truskawkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na torcik truskawkowy!

  1. Mąkę wymieszaj z migdałami, kakao i czekoladą.
  2. Dodaj masło.
  3. Posiekaj, dodaj jajko i śmietanę.
  4. Zagnieć ciasto, schłodź.
  5. Formę ze zdejmowanym brzegiem wysmaruj masłem, wysyp płatkami migdałowymi.
  6. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wylep nim formę.
  7. Przykryj pergaminem, obciąż grochem.
  8. Piecz przez 20 minut w 200°C.
  9. Usuń pergamin z grochem i piecz 10 minut.
  10. Wyjmij, wystudź.
  11. Truskawki umyj, pokrój, skrop likierem.
  12. Ser zmiksuj z sokiem pomarańczowym i cukrem.
  13. Wymieszaj z ubitą kremówką, truskawkami i startą czekoladą.
  14. Kremem napełnij ciasto, udekoruj i podawaj.

Zobacz inne przepisy z truskawkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
torcik truskawkowy musi być pyyyycha!