Torcik truskawkowy z biszkoptami - przepis składniki i przygotowanie

Szybki deser na wyjątkowe okazje!
Weronika Kwaśniak / 22.06.2016 04:53
DRUKUJ PRZEPIS
Torcik truskawkowy z biszkoptami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na spód:

  • gotowy biszkopt

Na mus truskawkowy:

  • 1,5 l zmiksowanych truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru

Na masę śmietanową:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka żelatyny
  • łyżka cukru pudru
  • 20 dag podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:

Zobacz przepis na torcik truskawkowy z biszkoptami!

  1. Biszkopt przekrój na dwa blaty.
  2. Obie porcje żelatyny zalej oddzielnie odrobiną zimnej wody, odstaw na 10 minut.
  3. Gdy napęcznieją, podgrzej, aby się rozpuściły.
  4. Mus truskawkowy wymieszaj z cukrem pudrem i większą porcją żelatyny.
  5. Ułóż w tortownicy jeden krążek biszkoptu i zalej połową masy truskawkowej.
  6. Odstaw na chwilę do zamrażarki.
  7. W tym czasie ubij śmietankę z cukrem pudrem i pozostałą żelatyną.
  8. Połowę śmietanki wyłóż na stężałą masę owocową i przykryj drugim blatem biszkoptu.
  9. Na biszkopt wylej resztę musu i ponownie wstaw do zamrażarki.
  10. Gdy masa lekko stężeje, wyjmij ciasto z tortownicy i posmaruj jego boki pozostałą bitą śmietaną.
  11. Biszkopty przytnij, tak by ich długość była większa o 1-2 cm od wysokości ciasta i przyklej je do bitej śmietany, tworząc wokół biszkoptowy płotek.
  12. Całość zepnij metalową obręczą lub zwiąż wstążką.
  13. Przechowuj w lodówce.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Placek drożdżowy z truskawkami - przepis
Deser z musu truskawkowego - przepis
Drink z truskawkami - przepis
Torcik truskawkowy - przepis
Sernik z truskawkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS