Sernik truskawkowy z galaretką

Ten sernik pokochają wszyscy twoi goście!

Weronika Kwaśniak / 5 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik truskawkowy z galaretką
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • jajko
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru

Na masę serowo-truskawkową:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 10 dag cukru kryształu
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 45 dag serka homogenizowanego
  • 50 ml wody
  • 25 g żelatyny
  • 50 dag truskawek
  • czerwona galaretka
Kruche ciasto z truskawkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sernik truskawkowy z galaretką!

  1. Jajko ubij z cukrem na puch.
  2. Dodaj mąkę i wymieszaj.
  3. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 21 cm.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz mniej więcej 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Odstaw, aż wystygnie.
  5. Kilka truskawek zostaw do dekoracji, pozostałe pokrój w kostkę.
  6. Połowę pokrojonych truskawek zmiksuj.
  7. Żelatynę zalej 50 ml zimnej przegotowanej wody i odstaw, aby napęczniała.
  8. Do garnka wlej na dno wodę i doprowadź ją do wrzenia.
  9. Na garnku umieść metalową miskę, w niej ubij na parze: żółtka, śmietankę, cukier i cukier wanilinowy, aż do momentu otrzymania puszystej ciepłej masy.
  10. Dodaj namoczoną w wodzie żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści, zdejmij miskę z pary i dodaj najpierw serek homogenizowany, a następnie pokrojone i zmiksowane truskawki.
  11. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  12. Masę serowo-truskawkową wylej na wcześniej przygotowany spód i odstaw do lodówki.
  13. Galaretkę rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i ostudź.
  14. Gdy sernik stężeje, udekoruj go pozostałymi truskawkami i zalej tężejącą galaretką.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Placek drożdżowy z truskawkami - przepis
Deser z musu truskawkowego - przepis
Drink z truskawkami - przepis
Torcik truskawkowy - przepis
Sernik z truskawkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)