Rolada biszkoptowa z truskawkami

Subtelny deser, idealny na ciepłe dni.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada biszkoptowa z truskawkami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
Ciasto:
  • 50 g margaryny
  • 5 dużych jajek
  • 170 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3 g)
Krem truskawkowy:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 80 g cukru pudru
  • 250 g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny (30 g)
Owoce:
  • 100 g borówki amerykańskiej
  • 150 g truskawek
Kruche ciasto z truskawkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na roladę z truskawkami!

  1. Margarynę rozpuść w rondelku.
  2. Jajka ubij z cukrem na puch.
  3. Ciągle ubijając dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Na koniec wlej przestudzoną margarynę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Przygotowane ciasto wylej na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie łyżką.
  6. Wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz na złoty kolor przez 10 - 15 minut.
  7. Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na wilgotną ściereczkę.
  8. Szybko odklej papier, połóż go ponownie na cieście i zwiń w roladę.
  9. Odstaw do przestygnięcia.
  10. Schłodzoną śmietankę ubij z połową cukru pudru.
  11. Żelatynę namocz w 1/5 szklanki zimnej wody.
  12. Gdy napęcznieje podgrzej, aby się rozpuściła i przestudź.
  13. Wymieszaj najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie z ubitą śmietanką.
  14. Pozostałe owoce umyj i osusz.
  15. Truskawki pokrój na ćwiartki.
  16. Przestudzone ciasto na roladę rozwiń, usuń papier, posmaruj kremem i posyp pozostałymi owocami.
  17. Zwiń w roladę i odstaw do lodówki, by masa dobrze stężała.
  18. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Sprawdź inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)