Rolada bezowa z truskawkami

Pyszny i delikatny deser!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada bezowa z truskawkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 białek z dużych jajek
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka octu winnego  
  • szczypta soli
Krem:
  • 450 ml soku pomarańczowego
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 30 dag truskawek
Dodatkowo:
  • cukier puder
Kruche ciasto z truskawkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na roladę bezową z truskawkami!

  1. Budyń ugotuj na soku, ostudź.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli.
  3. Ubijając wsyp cukier, wlej ocet.
  4. Ubijaj, aż piana będzie lśniąca.
  5. Blaszkę wysmaruj masłem, wyłóż pergaminem.
  6. Rozłóż na niej pianę, zostawiając po bokach wolne brzegi szerokości 2 cm.
  7. Piecz 10 minut w 160°C (termoobieg), zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz 12 minut.
  8. Wyłącz piec, uchyl drzwiczki.
  9. Po 5 minutach wyjmij blaszkę, ostudź bezę.
  10. Wierzch obficie oprósz cukrem pudrem, przykryj czystym pergaminem.
  11. Blat odwróć do góry dnem przy pomocy dużej deski.
  12. Ostrożnie usuń papier.
  13. Delikatnie rozłóż krem i pokrojone truskawki.
  14. Zwiń, pomagając sobie pergaminem.
  15. Brzegi lekko zaciśnij.

Zobacz inne przepisy z truskawkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)