Pianka z truskawkami

Lekki deser bez pieczenia!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pianka z truskawkami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • okrągły wafel
  • 25 dag mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
  • 50 dag truskawek
Kruche ciasto z truskawkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na piankę z truskawkami!

  1. Galaretki rozpuść. Czerwone - w połowie podanej na opakowaniu ilości wody. Galaretki żółte - w 1/3 ilości podanej na opakowaniu wody. Ostudź.
  2. Schłodzone mleko ubij mikserem na sztywno.
  3. Ciągle ubijając, wlewaj cienkim strumieniem ostudzone galaretki cytrynowe.
  4. Okrągły wafel połóż na paterze i otocz metalową obręczą.
  5. Piankę wymieszaj z połową truskawek i wyłóż na wafel.
  6. Pozostałe truskawki połóż na wierzchu.
  7. Całość polej czerwoną galaretką i odstaw do lodówki, aby deser stężał.
  8. Przed podaniem przełóż na ozdobną paterę.

Zobacz inne przepisy z truskawkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
j./rok temu
Czy można spód czymś zastąpić? Ten wafel do mnie nie przemawia....
redakcja/rok temu
Miałyśmy na myśli raczej przełożenie ciasta na ozdobną paterę, ale być może faktycznie jest to nieprecyzyjnie sformułowane :) poprawimy. Co do sprawdzania przed opublikowaniem - "naprawdę" piszemy łącznie ;) Pozdrowienia!
?/rok temu
Przecież już jest na paterze- w obręczy od tortownicy, to po co przekładać na inną paterę? Wiem, że to zwykły błąd, ale coś mnie strzela jak wszędzie ostatnio widać takie głupie błędy. Czy na prawdę tak trudno sprawdzić wszystko przed opublikowaniem?