Napoleonka z truskawkami

Idealna kombinacja smaków!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Napoleonka z truskawkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (40 dag)
  • 1/2 l mleka
  • 6 żółtek
  • 15 dag cukru pudru
  • 25 dag truskawek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
Kruche ciasto z truskawkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na napoleonkę z truskawkami!

  1. Ciasto rozmroź, rozwiń, ułóż na blaszce do pieczenia, przekrój na 2 placki.
  2. Piecz na rumiano 25 minut w 200°C. Ostudź.
  3. Mleko zagotuj.
  4. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
  5. Połącz z mąką ziemniaczaną i wlej 1/2 szklanki gorącego mleka.
  6. Masę żółtkową wlej do reszty gorącego mleka i energicznie mieszając, gotuj na bardzo małym ogniu, aż krem zgęstnieje.
  7. Krem przestudź i wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami.
  8. Jeden placek posmaruj, przykryj drugim plackiem i lekko dociśnij.
  9. Ciasto odstaw do lodówki, aby krem całkowicie zastygł.

Zobacz inne przepisy z truskawkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
wow, napoleonka z truskawkami????? muszę spróbować!!!!!!!!!!!!!!