Kukurydziany creme brulee z truskawkami

"Odchudzona" wersja kultowego deseru!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Kukurydziany creme brulee z truskawkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag truskawek
  • łyżka miodu akacjowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • łyżka cukru brązowego
  • łyżeczka masła
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • 3 łyżki kaszy kukurydzianej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru brązowego
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na dietetyczny creme brulee z truskawkami!

  1. Truskawki dokładnie opłucz, osącz, odszypułkuj.
  2. Każdą przekrój na pół, większe pokrój w ćwiartki.
  3. Pokrojone owoce wymieszaj z miodem, przełóż do dwóch kokilek.  
  4. Mleko zagotuj z cukrem, masłem i miąższem wanilii.
  5. Cały czas mieszając, wsyp opłukaną kaszę kukurydzianą.
  6. Gotuj, aż zgęstnieje.
  7. Ugotowaną kaszkę rozłóż na truskawkach.
  8. Całość wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C.
  9. Deser posyp dodatkowym cukrem, opal palnikiem, aby cukier się skarmelizował, tworząc na powierzchni skorupkę. Od razu podawaj.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Rolada bezowa z truskawkami - przepis
Napoleonka z truskawkami - przepis
Tarta z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)