Przygotowując je w domu, wykorzystasz tylko dobrej jakości składniki i będziesz pewna, że w tym najlepszym z letnich deserów nie będzie emulgatorów, sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.
Domowe lody będą także tańsze od tych z pudełeczka lub cukierni i mogą być mniej kaloryczne, jeśli zmniejszysz ilość cukru i tłustej śmietany albo dodasz więcej owoców. Ich przygotowanie jest możliwe bez skomplikowanych urządzeń. Jak zrobić lody truskawkowe?
Jak zrobić lody truskawkowe?
Składniki na lody truskawkowe:
- szklanka mleka
- szklanka śmietanki kremówki
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 150 g truskawek lub innych owoców
Przepis na lody truskawkowe:
- Do rondelka wlej żółtka i wsyp cukier.
- Wstaw naczynie do większego garnka z wodą o temperaturze około 50 stopni C.
- Ucieraj na puszysty krem.
- Zagotuj mleko, wlewaj je cienkim strumieniem do kremu, nie przerywając ucierania. Przestudź.
- Osobno ubij śmietankę i wymieszaj z przestudzoną masą i zmiksowanymi owocami.
- Wstaw do zamrażarki na 8-10 godzin.
- Mieszaj co około pół godziny, wtedy unikniesz dużych kryształków lodu.
Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu"
Zobacz inne przepisy z truskawkami:
Jak zrobić kruche ciasto z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Pianka z truskawkami - przepis
Sałatka z serem i truskawkami - przepis