Deser truskawkowo-kokosowy

Wyrafinowany i kuszący deser.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Deser truskawkowo-kokosowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 45 dag dowolnie pokrojonych truskawek
  • szklanka kremówki
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki likieru kokosowego (np. Malibu)
  • 4 łyżki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych, plus 1 łyżka do dekoracji
  • 8 pralinek kokosowych z kremem, ew. kokosanek
  • 1/2 pęczka porwanych na kawałki listków mięty lub melisy
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na deser truskawkowy!

  1. Skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce z likierem kokosowym i cukrem.
  2. Dodaj pokrojone na kawałki truskawki i listki mięty lub melisy.
  3. Przykryj talerzykiem lub kawałkiem folii spożywczej, aby składniki nie przeszły zapachami innych produktów i odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, a następnie wymieszaj z uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
  5. Pralinki kokosowe z kremem (ew. świeże, miękkie kokosanki) przekrój na połówki.
  6. W pucharkach układaj warstwami truskawki i kokosową kremówkę.
  7. Wierzch gotowego deseru obłóż przekrojonymi pralinkami i posyp dodatkowymi, również uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Sprawdź inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
właśnie na tygodniu azjatyckim zaopatrzyłam się w mleczko kokosowe, zrobię koktajl truskawkowo-kokosowy, mniam