Truskawki pod kruszonką

Inna nazwa tego deseru to crumble!

Weronika Kwaśniak / 5 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Truskawki pod kruszonką
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 10 łyżek cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek masła
  • czubata łyżeczka mielonego cynamonu
     
Kruche ciasto z truskawkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na crumble z truskawkami!

  1. Truskawki dokładnie opłucz, osącz, usuń szypułki. Każdą przekrój na połowę.
  2. Owoce posyp 4 łyżkami cukru, odstaw na 15 minut.
  3. Truskawki przełóż do 4 żaroodpornych miseczek lub jednego większego naczynia żaroodpornego.
  4. Z mąki, zimnego masła, cynamonu i reszty cukru przygotuj kruszonkę: najpierw zagnieć ciasto, a potem pokrusz je na kawałki. Posyp nimi owoce.
  5. Naczynie z deserem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C i piecz 20 minut, aż kruszonka stwardnieje i ładnie się zarumieni.
  6. Ciasto podawaj na ciepło np. z lodami albo gęstym jogurtem greckim doprawionym miodem.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Placek drożdżowy z truskawkami - przepis
Deser z musu truskawkowego - przepis
Drink z truskawkami - przepis
Torcik truskawkowy - przepis
Sernik z truskawkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)