Ciastka z truskawkami i kremem cytrynowym

Ciastka francuskie z truskawkami i kremem cytrynowym oraz dodatkiem serka mascarpone to wspaniały deser na letnie dni!

DRUKUJ PRZEPIS
Ciastka z truskawkami i kremem cytrynowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 330 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 42 dag ciasta francuskiego w jednym płacie
  • 30 dag truskawek
  • szklanka kremówki
  • 50 dag serka mascarpone
  • cytryna
  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • posiekana czekolada
  • cukier puder
Truskawki ze śliwkami pod migdałową kruszonką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ciasto francuskie pokrój na 8 prostokątów. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 40 min w temp. 210 stopni, aż ciasto urośnie i się zrumieni. Ostudź je i każdy prostokąt przekrój w poprzek na dwa blaty.
  2. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Ser utrzyj z cukrem pudrem i skórką otartą z cytryny oraz sokiem z 1/2 cytryny. Połącz z kremówką.
  3. Krem za pomocą szprycy cukierniczej wyciśnij  na połowę blatów, obłóż truskawkami pokrojonymi w plasterki. Przykryj resztą blatów.
  4. Wierzch ciastek z truskawkami oprósz cukrem pudrem i posiekaną czekoladą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)