Żurawinowe rożki

Jesień to idealna pora na żurawinę - wypróbuj nasze smaczne rożki!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Żurawinowe rożki
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 100 min
Ilość kalorii: 220 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • czubata szklanka mąki
  • 10 dag masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki maku
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • łyżka śmietany 18%
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki białego słodkiego wina
Imbirowa kruszonka z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z otrębami, cukrem i makiem.
2. Dodaj pokrojone masło i śmietanę.
3. Zagnieć z masy ciasto. Zawiń je w folię i ochładzaj przez godzinę w lodówce.
4. Żurawinę zalej winem i odstaw - również na godzinę.
5. Po upływie wyznaczonego czasu odsącz ją na sicie.
6. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na placek grubości mniej więcej 0,5 cm.
7. Pokrój je na 12 kwadratów. Obłóż żurawiną, zlep brzegi.
8. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 185°C.

Przepis z "Poradnika domowego"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)