Zima. Spraw sobie przyjemność

Zima to okres, w którym w szczególny sposób należy sprawiać sobie i bliskim przyjemności. W naszej zimowej diecie, oprócz rozgrzewających potraw, powinny zatem znaleźć się smakołyki, których jedzenie daje nam przyjemność. Do takich smacznych przekąsek można zaliczyć również lody.
/ 20.10.2009 09:32
Zima to okres, w którym w szczególny sposób należy sprawiać sobie i bliskim przyjemności. W naszej zimowej diecie, oprócz rozgrzewających potraw, powinny zatem znaleźć się smakołyki, których jedzenie daje nam przyjemność. Do takich smacznych przekąsek można zaliczyć również lody.

Włączając je do naszej diety nie powinniśmy obawiać się wychłodzenia organizmu spowodowanego spożyciem lodów. Zdaniem ekspertów prawdopodobieństwo przeziębienia i bólu gardła wywołanego jedzeniem lodów w zimie jest mniejsze niż latem. Lody można jeść bez obaw przez cały rok!

Zimowe przyjemności

Brownies z lodami Algida Śmietankowa Czekolada w czteropaku i sosem czekoladowym

Składniki (dla 8 osób):Zima. Spraw sobie przyjemność
  • 2 gorzkie czekolady po 100 g (w tym jedna powinna być minimum 70%)
  • 100 g mąki
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 200 g masła
  • ½ szklanki orzechów włoskich lub migdałów
  • 2 opakowania lodów Algida Śmietankowa Czekolada w czteropaku
Sos:
  • ½ tabliczki czekolady,
  • 4 łyżki mleka,
  • 2 łyżki masła
Wykonanie:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i też rozpuścić. Mieszać aby się połączyły. Jajka ubić. Dodać do nich cukier, mąkę i masę czekoladową. Energicznie wszystko razem ubijać. Dodać orzechy. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 st C. Przygotować sos rozpuszczając wszystkie składniki razem stale mieszając. Na gorące ciasto nakładać porcję lodów, polewać sosem i od razu podawać.

Francuskie ciasto z lodami Carte d’Or Tiramisu i ziarnem kawy w karmelu

Składniki (dla 6 osób):Zima. Spraw sobie przyjemność
  • 1 opakowanie mrożonego francuskiego ciasta
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru
  • karmel z kawą:
  • 2 łyżki ziarna kawy
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • lody Carte d’Or Tiramisu
Wykonanie:
Ciasto rozmrozić, rozłożyć na prostokąt i posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem i ciasno zwinąć w rulon (zawijać krótszy bok do środka). Roladę pokroić na plastry grubości 1 cm. Układać na papierze do pieczenia dociskając aby było zwarte i piec w 200 st C przez ok 10 minut, aż zbrązowieją. Ugotować karmel z cukru i wody, wrzucić do niego ziarno kawy, gdy będzie za gęsty dodać odrobinę wody, ponownie zagotować. Placki z ciasta francuskiego przekroić na połówki, przełożyć lodami, przykryć drugą połówką ciasta i polać karmelem z ziarnem kawy.

Pieczony banan z kajmakiem, bitą śmietaną i lodami Algida Śmietankowa Krówka

Zima. Spraw sobie przyjemnośćSkładniki ( dla 2 osób):
  • 2 banany
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • lody Algida Śmietankowa Krówka
Wykonanie:
Najprostszym sposobem zrobienia kajmaku w domowych warunkach jest gotowanie puszki mleka skondensowanego w wodzie przez 3 godziny. Puszkę można otwierać kiedy jest zupełnie ostudzona, inaczej gorący kajmak może wybuchnąć. Banany upiec ze skórką w piekarniku (ok. 15 minut w 180 st C). Ostudzić, a następnie obrać i pokroić w plasterki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do pucharków nakładać na przemian kajmak, banany, lody, zakończyć bitą śmietaną.


Tricolor – ajerkoniak, kawa i lody Carte d’Or Advokat
Zima. Spraw sobie przyjemność

Składniki ( dla 2 dorosłych osób):
  • 8 cl ajerkoniaku
  • 8 cl świeżo zaparzonej mocnej kawy
  • 2 gałki lodów Carte d’Or Advokat
Wykonanie:
Ajerkoniak rozlać do dwóch kieliszków lub małych szklanek. Po ściance kieliszka nalać delikatnie gorącą kawę, tak aby nie zmieszać od razu ajerkoniaku z kawą, dodać lody i od razu podawać.






źródło: Materiały prasowe

Redakcja poleca

REKLAMA