Wiśniowe ciasteczka ślimaczki

Wiśniowe ciasteczka ślimaczki obsypane smakowitymi migdałami zachwycą twoje podniebienie tym bardziej, że teraz mżesz zrobić je sama!

DRUKUJ PRZEPIS
Wiśniowe ciasteczka ślimaczki
A. Rogalski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto serowe:

  • 35 dag mąki
  • 20 dag chudego twarogu
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 2 jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • -łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Obłożenie:

  • 40 dag mroż. wiśni bez pestek
  • cukier waniliowy
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • 2 łyżki tartej bułki
  • cynamon
  • mielone goździki

Oraz:

  • 2 żółtka
  • 10 dag płatków migdałowych
  • galaretka wiśniowa
Waniliowe biscotti z białą czekoladą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Twaróg odciśnij, zmiksuj z cukrem, masłem i jajkami. Dodaj skórkę cytrynową, mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię, chłodź godzinę. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm.
  2. Wiśnie wymieszaj z tartą bułką, cukrem waniliowym, zmielonymi migdałami, szczyptą cynamonu i goździków. Nadzienie rozłóż na cieście. Ciasto zwiń w rulon, posmaruj żółtkami, obtocz w płatkach migdałowych, pokrój na 18 plastrów. Ułóż na blasze. Piecz 30 min (200 st.).
  3. Galaretkę przygotuj w 1,5 szklanki wrzątku. Ostudź, mieszając. Ciastka polej zastygającą galaretką. Odstaw do całkowitego zastudzenia.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)