Wieniec topielec z jabłkami

Użyj do niego twardych, kwaskowatych jabłek

DRUKUJ PRZEPIS
Wieniec topielec z jabłkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 270 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 100 ml mleka
  • 7 dag drożdży
  • po 15 dag cukru i masła
  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy
  • żółtko
  • po łyżce mleka i cukru
  • 3 jabłka
Ciasto z kajmakiem i jabłkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozetrzyj z letnim mlekiem, łyżeczką cukru i mąki, odstaw do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, rozczyn i stopione letnie masło. Wymieszaj, wyrób.
  3. Z ciasta uformuj kulę i włóż ją do dużego garnka. Zalej zimną wodą, odstaw. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię wody, delikatnie je wyjmij i osącz. Dodaj do niego cukier i cukier wanilinowy, ponownie wyrób.
  4. Z ciasta uformuj gruby placek i wyłóż nim dno i boki okrągłej formy. Środek posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i cukrem. Na wierzchu ułóż plasterki jabłek. Piecz ok. 50 min w temp. 180 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)