Waniliowe oponki

Pączki to jedne z najczęściej spotykanych podczas karnawału słodkości. Zrób je sama!

DRUKUJ PRZEPIS
Waniliowe oponki
A. Rogalski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 20 dag serka waniliowego
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z całej cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • olej do głębokiego smażenia

Do dekoracji:

  • gotowy kolorowy lukier
  • kolorowa posypka
Faworki na Tłusty Czwartek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. W dużej misce wymieszaj serek waniliowy z jajkami, sokiem, skórką z cytryny, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz mąką.
  2. Szybko zagnieć gładkie ciasto, rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1,5 cm. Wykrój krążki średnicy 8 cm. Małym kieliszkiem wykrój środek. Resztki ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj, wykrój ponownie krążki.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej olej, następnie partiami wkładaj przygotowane oponki, tak, żeby się nie dotykały i smaż na rumiany kolor. Gotowe ciastka wyjmij i połóż na podwójną warstwę papierowego ręcznika kuchennego. Lukier przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Oponki polukruj, a na koniec udekoruj różnokolorową posypką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)