Babka z lukrem - przepis Agnieszki Maciąg

Zobacz przepis Agnieszki Maciąg na idealną babę świąteczną!
Weronika Kwaśniak / 01.04.2015 07:10
DRUKUJ PRZEPIS
Babka z lukrem - przepis Agnieszki Maciąg fot. Fotolia
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 łyżeczki soli
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 kg mąki tortowej
  • skórka starta z 1 sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy
  • 4 łyżki rodzynek namoczonych w rumie
  • 1–2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
Przygotowanie:

W kwietniowym numerze "Urody Życia" znajdziecie jak co miesiąc, wiele przepisów Agnieszki Maciąg! Zobaczcie jeden z nich - pomysł na babkę z lukrem cytrynowym, idealną na Wielkanoc!

  1. Jajka rozkłóć, dodaj roztopione masło, sól, drożdże, mleko i cukier.
  2. Całość zamieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw pod przykryciem na 12 godzin – najlepiej na całą noc.
  3. Rano dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj skórkę startą z pomarańczy, rodzynki w rumie oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy. Ciasto będzie rzadkie i właśnie takie powinno być.
  5. Odstaw je na pół godziny do wyrośnięcia.
  6. Przelej ciasto do foremek i ponownie odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
  7. Piekarnik nagrzej do 180 C.
  8. Piecz duże babki około godziny, 45 minut średnie, mniejsze pół godziny.
  9. Przygotuj lukier - pół kilograma cukru pudru wymieszaj z sokiem wyciśniętym z 1 cytryny.
  10. Polukruj przestudzone babki i odstaw do ochłodzenia.
Więcej przepisów autorstwa Agnieszki Maciąg znajdziecie w kwietniowym numerze "Urody Życia", luksusowego magazynu dla kobiet. Już w sprzedaży!
"Uroda Życia" do kupienia także z nową komedią Jerzego Stuhra pt. "Obywatel", z Sonią Bohosiewicz i Maciejem Stuhrem w rolach głównych. Książka z filmem na DVD w sprzedaży wraz z miesięcznikiem.

Zobacz inne wielkanocne przepisy:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA