Makowiec bez mąki

Mak wsypujemy do dużego naczynia, zalewamy wodą na 3/5 wysokości i gotujemy przez 1 godzinę. W czasie gotowania maku dolewamy wodę w mirę potrzeb. Ugotowany mak przecedzamy przez gęste duże, sito i mielimy.
/ 02.12.2008 14:26

Składniki
1 opakowanie maku (25 dag),
8 jaj,
25 dag cukru kryształu,
1 aromat rumowy,
bułka tarta (3 łyżki),
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich i migdałów,
polewa marcepanowa z torebki,
kilka całych migdałów i suszonych moreli lub śliwek do ozdobienia ciasta

Sposób przygotowania
Mak wsypujemy do dużego naczynia, zalewamy wodą na 3/5 wysokości i gotujemy przez 1 godzinę. W czasie gotowania maku dolewamy wodę w miarę potrzeb. Ugotowany mak przecedzamy przez gęste duże sito i mielimy. Najlepiej kilka razy, wtedy będzie miał bardzo puszystą konsystencję.
Wszystkie jaja dokładnie myjemy i osuszamy. Rozbijamy je delikatnie oddzielając żółtka od białek. Białka wbijamy do wysokiego naczynia i odstawiamy na bok. Żółtka przekładamy do szerokiego rondla lub szerokiej misy i dodajemy do nich cukier kryształ. Ucieramy mikserem. Potem dodajemy zmielony mak, aromat rumowy, bułkę tartą, posiekane orzechy i migdały i mieszamy mikserem na niskich obrotach. Do tak przygotowanej masy dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy.
Wąską, długą foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, tak, aby zachodził na całą wysokość jej boków. Wlewamy masę makową i za pomocą folii aluminiowej przykrywamy formę, tak, aby zasłaniała całą górę formy i jednocześnie nie dotykała samej masy. W tym celu najlepiej folię zawinąć na bokach formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚ C ciasto pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu formę z ciastem wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Polewamy przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu masą marcepanową i ozdabiamy migdałami i suszonymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA