"Uroda Życia": makowiec bez mąki

Pyszny, wilgotny - z dodatkiem jabłek!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
"Uroda Życia": makowiec bez mąki
Fotolia
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g zmielonego maku
  • 150 g masła
  • 150-200 g cukru
  • 700 g obranych jabłek
  • 6 czubatych łyżek kaszy manny
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • kilka kropli esencji migdałowej
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 1 garść rodzynek
  • lukier
  • 1 szklanka cukru pudru (lub trochę więcej)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 łyżka gęstej śmietany
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

W grudniowym numerze "Urody Życia" znajdziecie jak co miesiąc, wiele przepisów Agnieszki Maciąg! Zobaczcie jeden z nich - przepis na makowiec!

  1. Uwaga! Możesz użyć gotowej masy makowej z puszki (bez konserwantów i chemicznych dodatków), ale wtedy mocno zredukuj ilość cukru (lub zupełnie z niego zrezygnuj) i nie dodawaj esencji migdałowej (jest już w gotowej masie).
  2. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  3. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp tarta bułką (żeby ciasto nie przywarło do foremki).
  4. Obrane jabłka zetrzyj na tarce i wyłóż na sicie, żeby odcisnąć sok.
  5. Ubij sztywną pianę z białek i szczypty soli, a następnie odstaw na chwilę.
  6. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj żółtka, mak i pozostałe składniki ciasta. Na końcu wrzuć kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, jabłka i w całość wmieszaj delikatnie pianę z białek.
  7. Ciasto wyłóż do tortownicy i piecz godzinę.
  8. Składniki lukru dokładnie wymieszaj.
  9. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, dodaj trochę więcej cukru pudru. Lekko przestudzone ciasto posmaruj lukrem i udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową.
  10. Gotowe ciasto możesz podać z kawałkami świeżych pomarańczy lub lekko podgrzanymi, mrożonymi wiśniami.
Więcej wigilijnych przepisów Agnieszki Maciąg znajdziecie w grudniowym numerze Urody Życia, luksusowego magazynu dla kobiet.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)