POLECAMY

Ucierany placek z rabarbarem

Nie może zabraknąć też kruszonki!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ucierany placek z rabarbarem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag miękkiego masła
  • 15 dag cukru
  • szczypta soli i mielonej kurkumy
  • skórka starta z cytryny
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 20 dag mąki
  • budyń waniliowy bez cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60-70 dag rabarbaru

Kruszonka:

  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ucierany placek z rabarbarem!

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem, szczyptą soli i kurkumy na puch.
  2. Połącz ze skórką startą z cytryny.
  3. Cały czas ucierając, dodawaj kolejno najpierw po jednym jajku, a potem żółtku.
  4. Dodaj mąkę przesianą z budyniem (zwiększa kruchość ciasta, ale można go nie dodawać) i proszkiem do pieczenia.
  5. Całość zmiksuj na gładką masę.
  6. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Przelej do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  8. Rabarbar oczyść (odetnij liście i bulwiastą końcówkę), łodygi dokładnie umyj, osusz, starsze obierz ze skórki.
  9. Łodygi pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
  10. Rozłóż je na cieście.
  11. Składniki na kruszonkę wymieszaj, rozkrusz w palcach, a potem łącz w większe grudki.
  12. Posyp nimi ciasto.
  13. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 185 stopni C i piecz 50-60 minut.
  14. Jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem.
  15. Placek dokładnie wystudź, podawaj krojony w większe kawałki.

Zobacz więcej przepisów z rabarbarem:

Krucha tarta z rabarbarem - przepis
Zapiekane naleśniki z porzeczkami i rabarbarem - przepis
Chutney rabarbarowy - przepis
Ciasto z rabarbarem - 3 przepisy

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)