POLECAMY

Truskawkowe tiramisu Baileys

Utrzyj żółtka z cukrem pudrem, dodaj mascarpone, serek i sok z cytryny. Ukręć masę, aż będzie gładka.

Składniki

  • Truskawkowe tiramisu Baileys

    200 ml Baileys Irish Cream lub Baileys with a hint of Coffee
  • 200 g biszkoptów typu kocie języczki
  • 2 żółtka i 2 białka
  • 75 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g kremowego serka białego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 500 g truskawek lub innych owoców leśnych
  • 1 garść listków mięty

Sposób przygotowania

Utrzyj żółtka z cukrem pudrem, dodaj mascarpone, serek i sok z cytryny. Ukręć masę, aż będzie gładka. Ubij pianę z białek a potem delikatnie wymieszaj z masą, żeby piana nie straciła puszystości. Umyj owoce, truskawki pokrój w plasterki. Jeśli używasz owoców mrożonych odsącz je na sitku, inaczej biszkopty zupełnie rozmokną. Na dnie prostokątnego naczynia ułóż warstwę biszkoptów i nasącz 100 ml Baileys. Przykryj je owocami, a potem masą mascarpone. Dodaj kolejną warstwę biszkoptów i powtórz całą procedurę. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj miętą.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/5 lat temu
Wygląda cudownie :)