Truskawkowe serce z czekoladowym kremem i płatkami migdałowymi

Truskawkowe serce pozwoli wam rozpocząć prawdziwie miłosną ucztę.

DRUKUJ PRZEPIS
Truskawkowe serce z czekoladowym kremem i płatkami migdałowymi
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 480 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • skórka otarta z pomarańczy
  • sól

Krem:

  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • pół szklanki kremówki
  • kieliszek likieru pomarańczowego
  • Obłożenie:
  • opakowanie mrożonych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe do posypania
  • masło i tarta bułka do formy
Kruche ciasto z truskawkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Posiekaj z pokrojonym masłem. Dodaj cukier, skórkę pomarańczową, żółtka i śmietanę. Posiekaj, zagnieć. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim natłuszczoną i posypaną bułką formę w kształcie serca. Nakłuj widelcem, przykryj folią aluminiową,  obsyp grochem. Piecz 20 min (200 st.). Usuń folię z grochem, piecz jeszcze 10 min. Ciasto wyjmij, ułóż na talerzu.
  2. Czekoladę połam i rozpuść w gorącej kremówce. Mieszając, ostudź, następnie połącz z likierem i wylej na tartę. Odstaw do stężenia. Galaretki rozpuść w 600 ml wrzątku. Mieszaj, aż ostygną i lekko zgęstnieją. Dodaj mrożone truskawki, zamieszaj i od razu wlej na warstwę czekoladową. Chłodź 2 godz. Posyp płatkami migdałowymi.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)