Truskawki w karmelu

Truskawki to jedne z najbardziej oczekiwanych wiosennych owoców. Szczególnie w karmelu smakują wyśmienicie!

DRUKUJ PRZEPIS
Truskawki w karmelu
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 10 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag twardych, małych truskawek
  • 20 dag cukru kryształu
  • pomarańcza
  • po 1–2 łyżeczki sezamu, wiórków kokosowych i płatków migdałowych
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Truskawki opłucz, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Nie odrywaj szypułek. Pomarańczę umyj, osusz, zestrugaj cienkie wiórki skórki i wyciśnij sok odrzucając pestki.
  2. Sok pomarańczowy wlej na patelnię. Wsyp cukier i ogrzewaj na średnim ogniu, aż się roztopi i skarmelizuje na złoty kolor. Patelnię z karmelem ustaw na małym ogniu, aby karmel nie zastygł.  
  3. Kolejno nabijaj truskawki od strony szypułki na bambusowy patyk, zanurzaj w karmelu i – zanim zastygnie – lekko posyp sezamem, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Układaj na talerzu i odstaw w suche miejsce do zastudzenia. Ułóż w piramidkę. Udekoruj wiórkami skórki pomarańczowej i podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)