Ciemny tort ze śliwkami

Nietypowy wypiek, który oczaruje każdego jubilata? Pyszny tort ze śliwkami!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Ciemny tort ze śliwkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 pełne łyżki mąki
  • kurkuma

Biszkopt ciemny:

  • 12,5 dag masła
  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • 6 dużych jajek
  • 25 dag cukru
  • 3 pełne łyżki mąki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego  

Krem:

  • szklanka kremówki
  • 25 dag mascarpone
  • 3 tabliczki białej czekolady

Dodatkowo:

  • 1,5 słoika powideł śliwkowych
  • 30 dag śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka kremówki
  • łyżeczka cukru pudru
Imbirowa kruszonka z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort ze śliwkami - wykwintny wypiek na ciemnym i jasnym biszkopcie!

Jasny biszkopt:

  1. Na biszkopt jasny ubij białka.
  2. Wsyp cukier, ubijaj kilka minut.
  3. Dodaj żółtka, mąkę przesianą z kurkumą, wymieszaj.
  4. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm.
  5. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
  6. Przestudź, przekrój na pół, przełóż kilkoma łyżkami powideł. Odstaw.

Sernik ze śliwkami - przepis

Ciemny biszkopt:

  1. Na biszkopt ciemny masło rozpuść z gorzką czekoladą, wystudź.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem.
  3. Białka ubij.
  4. Masę z żółtek, mieszając, dodawaj po łyżce do czekolady z masłem.
  5. Dodaj mąkę, pianę z białek i ekstrakt, delikatnie wymieszaj.
  6. Masę przelej do tortownicy o średnicy 24 cm.
  7. Piecz w temperaturze 165 stopni C przez około 75 minut, do suchego patyczka.
  8. Ostudź, przekrój na 2 blaty.

Zapiekanka ze śliwkami - przepis

Dalsze przygotowanie tortu ze śliwkami:

  1. Jeden ciemny blat posmaruj powidłami, przykryj jasnym biszkoptem.
  2. Posmaruj powidłami, rozłóż lekko przesmażone na 2 łyżkach cukru połówki śliwek.
  3. Posmaruj kremem z ubitej na sztywno kremówki, mascarpone i stopionej czekolady.
  4. Przykryj drugim ciemnym blatem.
  5. Odstaw do lodówki na 4 godziny.
  6. Przed podaniem posmaruj kremówką ubitą z pudrem.

Ciastka ze śliwkami - przepis na śliwkowe ciasteczka

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)