Tort z kumkwatem

Wykwintny tort, który oczaruje wszystkich!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tort z kumkwatem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 dużych jajek
  • 25 dag cukru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • płaska łyżka zmielonej kawy
  • 20 dag zmielonych orzechów (pół na pół - laskowe i włoskie)
Krem:
  • 250 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • usztywniacz do bitej śmietany
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 6 owoców kumkwatu
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tort z owocami!

  1. Białka ubij na sztywno.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na puch, wlej wodę i jeszcze chwilę ubijaj.
  3. Dodaj część piany i orzechów oraz mąkę przesianą z kawą, delikatnie wymieszaj.
  4. Dodaj pozostałą pianę i orzechy, wymieszaj.
  5. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuść, wysyp tartą bułką, przełóż do niej ciasto.
  6. Piecz ok. 50 minut w 180°C.
  7. Wystudź, przekrój na 2 blaty.
  8. Kremówkę ubij na sztywno z przesianym cukrem pudrem i usztywniaczem.
  9. Połącz z likierem.  
  10. Blaty ciasta przełóż częścią kremu.
  11. Wierzch i boki posmaruj resztą.
  12. Tort schłodź, udekoruj pokrojonym w plasterki kumkwatem.

Sprawdź inne przepisy na torty:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)