Tort morelowy z kremem śmietanowym

Pyszny tort morelowy z kremem śmietanowym uświetni każdą rodzinną uroczystość. Spróbuj!

DRUKUJ PRZEPIS
Tort morelowy z kremem śmietanowym
STOCKFOOD/FREE
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  1. po szklance cukru pudru i mąki
  2. opakowanie cukru wanilinowego
  3. 4 jajka
  4. 3 łyżki oleju
  5. masło i bułka tarta do posmarowania tortownicy

Krem:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • mała puszka moreli w syropie

Dekoracja:

  • cukrowe jajeczka i zajączki z marcepana
Truskawkowy tort marzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną masę. Stopniowo połączyć z mąką i olejem. Ciasto przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temp. 150 st. C. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Zimne wyjąć z formy i przekroić na trzy równe placki.
  2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i wanilinowym na sztywno. Morele osączyć z syropu i drobno posiekać. Dodać do 2/3 ubitej śmietany, wymieszać.
  3. Spód tortu skropić trzema łyżkami syropu z moreli, posmarować połową śmietany z morelami, przykryć kolejnym plackiem, skropić syropem, posmarować drugą częścią kremu z morelami. Na wierzchu ułożyć ostatni placek tortu. Wierzch i boki tortu posmarować ubitą śmietaną. Można dodatkowo cały tort oprószyć cienką warstwą cukru pudru.
  4. Marcepan rozwałkować i za pomocą foremki lub szablonu z papieru wyciąć z niego zajączki. Udekorować tort kolorowymi cukrowymi jajeczkami i zajączkami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)