Tort kokosowy

Takie piękny tort możesz upiec sama i udekorować go malinami i migdałami!

fot. A. Rogalski
Przygotowanie: 40 min
Pieczenie: 50 min
Sztuka: 390 kcal

Przepis na 12 porcji:

Ciasto do tortu:

  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • cukier wanil.
  • 17 dag mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniacz.
  • cytryna
  • łyżeczka proszku do piecz.

 Krem kokosowy:

  • 0,5 l mleka
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • budyń kokosowy
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru
  • cukier waniliowy

Do nasączenia:

  • pół szklanki herbaty
  • 3 krople aromatu rumowego

Do dekoracji:

  • wiórki kokosowe
  • migdały
  • ciasteczka kokosowe
  • listki melisy, ew. maliny

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj skórkę i sok z cytryny. Wsyp mąki z proszkiem do pieczenia. Dodaj ubite białka, wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy (26 cm). Piecz 45 min (180 st.). Ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty, nasącz herbatą z aromatem rumowym.
  2. Na krem: w 100 ml mleka rozmieszaj budyń. Resztę mleka gotuj 5 min z wiórkami kokosowymi, wlej mleko z budyniem. Zagotuj, ostudź, schłodź. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj po łyżce budyń.
  3. Krążki ciasta posmaruj kremem kokosowym. Ułóż jeden na drugim, lekko dociśnij. Boki i wierzch tortu posmaruj resztą kremu. Obsyp uprażonymi i ostudzonymi wiórkami kokosowymi i migdałami. Wierzch udekoruj, ciasteczkami, melisą i ew. malinami. Tort chłodź 4–5 godzin.
Truskawkowy tort marzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)