Tort czekoladowy

Idealny na każdą uroczystość!

Weronika Kwaśniak / 10 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Tort czekoladowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 17 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 5 dag kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:

  • 5 dag masła
  • 30 dag gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki brandy
  • opcjonalnie: do dekoracji np. wisienki koktajlowe
Truskawkowy tort marzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz jak zrobić tort czekoladowy!

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch, dodając po jednym jajku.
  2. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wlej mleko.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto podziel na dwie części i upiecz dwa jednakowe placki o średnicy 24 cm.
  5. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
  6. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej przegotowanej wody i odstaw, aby napęczniała.
  7. Czekoladę rozpuść w rondlu razem z masłem i śmietanką.
  8. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i brandy, wymieszaj.
  9. Krem podziel na 4 porcje.
  10. Jedną przełóż do szprycy cukierniczej.
  11. Na talerzu połóż krążek ciasta. Przykryj porcją kremu.
  12. Przykryj drugim krążkiem i kolejną warstwę kremu. Trzecią częścią posmaruj boki tortu.
  13. Kremem znajdującym się w szprycy udekoruj wierzch i boki tortu.
  14. Rozłóż wisienki.
  15. Tort podawaj lekko schłodzony.

Zobacz więcej pomysłów na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)