POLECAMY

8 pomysłów na wykwintny tort bezowy

Nie ma chyba bardziej wyrafinowanego deseru, niż kuszący tort bezowy! Zobacz, jak go przygotować!

8 pomysłów na wykwintny tort bezowy fot. Fotolia

Tort bezowy zazwyczaj określany jest mianem Pavlovej - od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej. Według tradycji, ten wykwintny deser został po raz pierwszy przygotowany na cześć legendarnej gwiazdy, gdy przyjechała z wizytą do australijskiego Perth. Przysmak imienia Pavlovej, zrobił zawrotną karierę na całym świecie. Nie jest prosty w przygotowaniu, ale efekt końcowy wynagradza wszelkie starania. Tort bezowy jest dodatkowo udekorowany bitą śmietaną i owocami - najczęściej używa się truskawek, malin, czereśni lub jagód.

Przepis na tort bezowy z ananasem

Oto składniki na tort bezowy z ananasem:

Beza:

  • 4 białka,
  • 30 dag cukru,
  • łyżeczka soku z cytryny

Krem i dekoracja:

  • 3/4 szklanki mleka,
  • laska wanilii,
  • starta skórka z 3 cytryn,
  • 9 żółtek,
  • 10 dag cukru,
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej,
  • 6 łyżek miękkiego masła,
  • 1/2 świeżego ananasa.

Jak zrobić tort bezowy z ananasem? Białka ubij na sztywną pianę, nadal ubijając, wsypuj cukier. Po kilku minutach dodaj sok z cytryny. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim 2 okręgi o średnicy 16 cm, wyłóż masę bezową. Piecz przez 15 minut w 150°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez 2,5 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Mleko zagotuj z wyskrobanymi ziarnami wanilii i skórką z cytryny. Żółtka ubij z cukrem, dodaj mąkę. Mieszając, wlewaj do żółtek 1/3 gorącego mleka. Płyn przelej do reszty mleka. Mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj masło, wystudź. Masę wymieszaj z drobno pokrojonym ananasem, kremem przełóż blaty tortu bezowego.

Przepis na tort bezowy z owocami

Oto składniki na tort bezowy z biszkoptem:

Na masę biszkoptową:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę:

  • 330 ml kremówki,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki żelatyny

Na bezę:

  • 3 białka,
  • 175 g cukru pudru,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej.

Jak zrobić tort bezowy z biszkoptem? Jajka na biszkopt ubij z cukrem, połącz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Piecz 20 min w 180 stopniach C.

Białka na bezę ubij na pianę, dodając puder, skrobię i ocet. Na blaszce wyłożonej pergaminem uformuj bezę tej samej wielkości, co biszkopt. Wstaw ją do piekarnika na godzinę - temperatura nie może przekraczać 130 stopni C. 

Ugotuj galaretkę, a gdy stężeje, pokrój ją w kostkę. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem, dodaj ostudzoną żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody i pokrojoną galaretkę. Na biszkopt wyłóż masę, przykryj bezą.

Zobacz więcej przepisów na desery

Poniżej jeszcze 8 przepisów na tort bezowy:

Szybki tort bezowy
Szybki tort bezowy
Błyskawiczny przepis!
Pavlova z malinami
Pavlova z malinami
Kultowy deser!
Beza z letnimi owocami
Beza z letnimi owocami
Z malinami, czereśniami i jeżynami!
Tort bezowy z ananasem
Tort bezowy z ananasem
Idealny np. na komunię, prezent dla bliskiej osoby lub urodzinowe przyjęcie!
Waniliowy torcik bezowy z owocami
Waniliowy torcik bezowy z owocami
Lekki tort, idealny na letnie przyjęcia!
Beza z kremem kawowym
Beza z kremem kawowym
Deser, który oczaruje każdego!
Pavlova - torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami
Pavlova - torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami
Klasyka deserów. Prawdopodobnie został pierwszy raz podany podczas pobytu rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej w Australii w 1926 lub 1929 roku, przez szefa kuchni hotelu Esplanade.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)