Torcik morelowy

Wspaniały torcik na kruchym cieście

DRUKUJ PRZEPIS
Torcik morelowy
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1/8 szklanki zmielonych migdałów
  • 1/8 szklanki śmietany 18-proc.
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Na krem:

  • 25 dag masła
  • budyń waniliowy z cukrem
  • 1,5 szklanki mleka

Dodatkowo:

  • puszka moreli
Ciasto z jabłkami i budyniem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę, migdały, proszek do pieczenia oraz cukier posiekaj z masłem. Dodaj śmietanę i jajka. Zagnieć ciasto. Wyłóż nim foremkę, nakłuj widelcem. Piecz 30–40 minut w temp. 190 stopni.
  2. Budyń ugotuj na mleku, Ostudź. Miękkie masło ubij na puch. Ucierając dodawaj po łyżce budyniu.
  3. Owoce osącz na sicie, połowę zmiksuj i dodaj do masy, szybko ubij mikserem. Sok z moreli wymieszaj z małą ilością wody.
  4. Biszkopt przekrój na pół, nasącz sokiem z moreli. Posmaruj małą ilością kremu, obłóż pozostałymi owocami, posmaruj cienko kremem, przykryj nasączonym biszkoptem. Wierzch posmaruj resztą kremu. Dowolnie udekoruj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)