Przygotowanie ok. 2 godz.
Pieczenie 30 min
Porcja ok. 470 kcal
Przepis na 8 porcji:
Ciasto:
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- 10 dag mąki (2/3 szklanki)
- cytryna
Masa serowa:
- 60 dag serka waniliowego
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1/2 l kremówki 30-proc.
- cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny
Do nasączenia ciasta:
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
Oraz:
- 2 galaretki wiśniowe
- 3 szklanki czerwonego wina deserowego
- wiórki kokosowe
- płatki migdałowe
- posypka czekoladowa
- wiśnie koktajlowe
Do formy:
- łyżka masła
- łyżka tartej bułki
Sposób wykonania:
1. Żółtka utrzyj z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Dodaj mąkę i pianę z białek. Ciasto włóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tortownicy o średn. 26 cm. Piecz 30 minut (180 st.). Skrop sokiem.
2. Kremówkę gotuj 15 minut z wiórkami kokos. Ostudź, przecedź, schłodź, ubij z cukrem waniliowym. Kilka łyżek odłóż do dekoracji. Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź i zmiksuj z serkiem. Dodaj resztę kremówki.
3. Krem wyłóż na ciasto, schłodź. W ciepłym winie rozpuść galaretki. Tężejącą zalej torcik, schłodź. Boki tortu obsyp wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i posypką. Udekoruj bitą śmietaną i wiśniami.