Tiramisu z malinami

Do dekoracji możesz też wybrać inne owoce!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tiramisu z malinami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Ilość kalorii: 630 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżka wrzątku
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 200 ml mocnego naparu kawy
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • łyżka kakao 
  • łyżka kawy instant
  • maliny lub inne owoce do dekoracji
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić tiramisu!

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na parze.
  2. Kawę rozpuść we wrzątku, wystudź, dodaj do żółtek, ubij.
  3. Serek mascarpone zmiksuj z masą żółtkową.
  4. Zimny napar kawy wymieszaj z likierem.
  5. Zanurzaj w nim biszkopty i wyłóż nimi dno wąskiej, prostokątnej formy.
  6. Biszkopty przykryj połową masy, potem znów biszkoptami maczanymi w kawie.
  7. Na wierzch wyłóż pozostałą masą serową, wyrównaj.
  8. Deser wstaw na 5-6 godzin do lodówki.  
  9. Przed podaniem przy pomocy sitka wierzch tiramisu oprósz kakao, a potem posyp kawą.
  10. Udekoruj malinami.

Zobacz zbiory naszych przepisów sezonowych:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
zawsze się zastanawiam jak zrobić tiramisu które się nie rozpłynie