Tęczowe pucharki z przecierem owocowym

Jeżeli deser ma być przeznaczony dla dorosłych, do przecieru owocowego można dodać trochę musującego wina albo bitą śmietanę skropić odrobiną rumu.

DRUKUJ PRZEPIS
Tęczowe pucharki z przecierem owocowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 365 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 brzoskwinie
  • 2 szklanki truskawek
  • 300 ml śmietanki 30 proc. tłuszczu
  • torebka cukru wanilinowego
  • owoce do dekoracji, np. truskawki, porzeczki, brzoskwinia, agrest
Truskawki ze śliwkami pod migdałową kruszonką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, schłodź.
  2. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody. Napęczniałą podgrzej, by się rozpuściła, schłodź.
  3. Brzoskwinie umyj, obierz, wyjmij pestki, zmiksuj, przetrzyj. Truskawki umyj, osącz, zmiksuj, przetrzyj. Owoce do dekoracji umyj, osącz, pokrój na kawałki.
  4. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Wymieszaj z żelatyną. Do przecieru truskawkowego i brzoskwiniowego dodaj po 1/3 galaretki, wymieszaj.
  5. Na spód każdej szklanki włóż kawałki owoców. Przykryj 2–3 łyżkami bitej śmietany, a potem warstwami przecierów, pozostałej galaretki i owocami, schłodź.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)