POLECAMY

Tarta ze śliwkami pachnąca cynamonem - sprawdź nasze przepisy

Tarta ze śliwkami to doskonały deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut – sprawdź nasze przepisy!

/ tydzień temu
Tarta ze śliwkami pachnąca cynamonem - sprawdź nasze przepisy fot. Fotolia

Tarta ze śliwkami przyrządzana na bazie śliwek węgierek, renklod lub innej odmiany, jest ciekawym pomysłem na jesienny deser. Dodatek cynamonu, anyżu lub miodu podkreśli wyjątkowy smak owoców. Podana na ciepło z bita śmietaną lub lodami będzie idealna dla najmłodszych smakoszy! Sprawdź nasze przepisy na doskonałą tartę ze śliwkami!

Tarta ze śliwkami i budyniem

Oto składniki na tartę ze śliwkami i budyniem:

  • 10 śliwek węgierek
  • ekstrakt waniliowy
  • szklanka mleka
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić tartę ze śliwkami i budyniem?

Śliwki dokładnie myjemy i przepoławiamy. Wyciągamy pestki. Następnie przygotowujemy kruche ciasto z mąki, masła, jajek i cukru. Wykładamy formę do tarty ciastem i wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. W międzyczasie gotujemy budyń. Ciasto pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie nakładamy na upieczony spód budyń i wykładamy na wierzch śliwki. Pieczemy kolejne 15 minut. Odstawiamy do schłodzenia. Tak przyrządzoną tartę podajemy z dodatkiem bitej śmietany lub gałki lodów waniliowych.

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Oto składniki na tartę ze śliwkami i kruszonką:

  • 10 łyżek mąki
  • 8-10 śliwek renklod
  • ¼ szklanki cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • pół kostki masła

Jak zrobić tartę ze śliwkami i kruszonką?

Śliwki dokładnie myjemy i przepoławiamy. Usuwamy z wnętrza pestki. Przygotowujemy kruche ciasto na bazie mąki, cukru i masła. Pieczemy spód w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Następnie wykładamy kolejno śliwki i kładziemy na wierzch kruszonkę. Zapiekamy kolejne 15 minut. Tak przygotowaną tartę ze śliwkami podajemy na ciepło z gałką lodów śmietankowych.

Tarta ze śliwkami i mascarpone

Oto składniki na tartę ze śliwkami i mascarpone:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 15 śliwek średniej wielkości
  • ¾ szklanki cukru
  • sok z cytryny
  • ekstrakt waniliowy
  • pół opakowania mascarpone
  • opakowanie śmietanki kremówki

Jak zrobić tartę ze śliwkami i mascarpone?

Śliwki dokładnie myjemy i wydrążamy z nich pestki. Na tortownicę lub formę do tarty wykładamy ciasto francuskie. Następnie podprażamy śliwki z cukrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Wykładamy na ciasto francuskie i zapiekamy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut. W misce ubijamy śmietanę kremówkę z mascarpone i wykładamy na wierzch ciasta. Tak przygotowana tarta smakuje najlepiej schłodzona w lodówce.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)