Tarta ze śliwkami

Najlepiej będzie smakować z węgierkami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta ze śliwkami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • żółtko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 50 dag śliwek, najlepiej węgierek
  • 15 dag cukru
  • cynamon
  • sól
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę ze śliwkami!

  1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, soli i wody zagnieć szybko ciasto, schłodź w lodówce przez około 30 minut.
  2. Śliwki umyj, każdą przekrój na pół, usuń pestki.
  3. Ciasto rozwałkuj, 3/4 wyłóż na dno i boki formy na tartę.
  4. Ułóż na niej śliwki.
  5. Na wierzchu zrób ozdobną kratkę z pozostałego ciasta.
  6. Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni C.

Zobacz inne przepisy ze śliwkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/rok temu
Fajny pomysl, przepis do bani. Z cukru pudru wyrobic ciasto? Ok, a co ze zwyklym cukrem w takim razie, bo jest na liscie skladnikow? :P A spod trzeba najpierw podpiec a dopiero potem wylozyc owoce. Inaczej zrobi sie breja. Szkoda ze slepo podazalam za tym przepisem.
/rok temu
tarta ze śliwkami może by spoko