Tarta z winogronami

Najlepsza z dodatkiem mielonych migdałów.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z winogronami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 70 dag zielonych winogron
Dodatkowo:
  • 1/4 butelki białego półsłodkiego wina
  • łyżeczka żelatyny bez namaczania
  • łyżeczka brązowego cukru
Ciasto z winogronami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę z winogronami!

  1. Mąkę, migdały, proszek i cukier posiekaj z masłem.
  2. Dodaj śmietanę i jajka.
  3. Zagnieć ciasto.
  4. Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem i ciastem, tak aby wystawało ok. 1,5 cm poza formę.
  5. Garść winogron odłóż, resztę rozłóż na cieście.
  6. Wystające brzegi ciasta załóż na winogrona.
  7. Piecz przez 15 minut w 200°C, po czym jeszcze 45 minut w temperaturze 180°C.
  8. Ostudź.
  9. Wino podgrzej z cukrem i wsyp żelatynę.
  10. Mieszaj, aż się rozpuści.
  11. Odłożone winogrona przekrój na pół i połóż na cieście.
  12. Owoce posmaruj tężejącą winną galaretką.
  13. Przed ułożeniem owoców posmaruj powierzchnię ciasta ubitym białkiem i lekko oprósz mąką. Dopiero potem wstaw ciasto do pieca. W ten sposób unikniesz zakalca.

Zobacz inne przepisy na tarty:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)