Tarta z truskawkami to idealny deser na letnie dni. Poznajcie bardzo prosty przepis na to przepyszne ciasto!
Fot. Fotolia
Uwielbiasz ciasta i desery z truskawkami? Zobacz, jak zrobić przepyszną tartę z truskawkami na aromatycznym serku mascarpone i kruchym, maślanym cieście! Delikatny maślany spód, serek mascarpone i dojrzałe, soczyste truskawki... mmhmm... połączenie idealne, które na pewno przypadnie ci do gustu. Zobacz przepis na tartę z truskawkami.
Składniki
Spód:
- 200 g mąki,
- 2 - 3 łyżki cukru pudru,
- 100 g zimnego masła,
- 1 jajko.
Masa:
- 500 g serka mascarpone,
- 2 jajka,
- 1/2 szkl. cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 1 kg truskawek,
- galaretka truskawkowa.
Sposób przygotowania
Zobacz, jak zrobić przepyszną tartę z truskawkami!
1. Wszystkie składniki ciasta zagnieć.
2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki.
3. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy większej o około 2-3 cm od dna formy na tarte.
4. Rozwałkowanym ciastem wyłóż dno i brzegi formy, przycinając wystające brzegi ciasta. Spód tarty podziurkować widelcem.
5. Piecz w 180 stopniach na złoty kolor.
6. Cukier puder utrzyj z żółtkami, dodaj cukier waniliowy, a potem serek. Białka ubijaj na pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową. Całość wyłóż na upieczony spód.
7. Na wierzchu rozłóż truskawki. Galaretkę przygotuj z nieco mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu.
8. Schłódź w lodówce, gdy zacznie tężeć polej tartę.
Tarta z truskawkami gotowa!
Zobacz także
Beza z truskawkami
Drożdżowy placek z truskawkami
Torcik maślany z truskawkami