Tarta z rabarbarem i serem - przepis

Tarta z rabarbarem i serem to wspaniałe ciasto na wiosenny czy letni podwieczorek!
/ 07.05.2013 15:53
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z rabarbarem i serem - przepis fot. Fotolia
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 2 jajka
  • 25 dag białego sera
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • rum
  • syrop malinowy
  • 2 łyżki konfitur morelowych
  • cukier waniliowy
  • masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
  1. Rozmrozić ciasto. Rozwałkować. Wypełnić natłuszczoną formę. Nakłuć widelcem. Piec w temp. 200 st. C przez 15 minut.
  2. Obrany rabarbar pokroić na kwawałki.
  3. Utrzeć żółtka z cukrem. Wsypać mąkę ziemniaczamą. Połączyć z serem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i małą ilością rumu. Ubić pianę z białek. Wymieszać z masą.
  4. Pomarować masą ciasto. Ułożyć rabarbar. Piec kwadrans. Wyjąć z piekarnika. Konfuturę pogdrzać z sokiem malinowym. Polać ciasto.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA