Tarta z rabarbarem

Z dodatkiem migdałów!

Weronika Kwaśniak / 6 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z rabarbarem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:

  • 35 dag mąki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • ok. 23 dag masła
  • jajko

Nadzienie:

  • 10 dag obranych zmielonych migdałów
  • 2 jajka
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • łyżeczka cukru
  • 60 dag rabarbaru

Do dekoracji:

  • cynamon
  • cukier brązowy
Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z rabarbarem!

  1. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem.
  2. Dodaj kawałki masła, całość posiekaj.
  3. Dodaj żółtko, zagnieć kruche ciasto.
  4. 2/3 ciasta dość cienko rozwałkuj i wylep nim dno i boki natłuszczonej formy na tartę (średnica 24-25 cm).
  5. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, wysyp na niego suchy ryż (żeby placek się nie podniósł) i piecz całość około 15 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni C. Potem usuń papier i piecz jeszcze 10 minut.
  6. Zmielone migdały wymieszaj z jajkami, śmietaną i cukrem.
  7. Masę wylej na podpieczony spód.
  8. Rozłóż na niej pokrojony na kawałki oraz oczyszczony rabarbar.
  9. Pozostałe ciasto rozwałkuj dość cienko, pokrój w spore kwadraty, ułóż je na rabarbarze.
  10. Kawałki ciasta posmaruj białkiem jajka, posyp cynamonem i cukrem.
  11. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C i piecz około 35 minut, aż masa migdałowa się zetnie.

Zobacz więcej przepisów z rabarbarem:

Krucha tarta z rabarbarem - przepis
Zapiekane naleśniki z porzeczkami i rabarbarem - przepis
Chutney rabarbarowy - przepis
Ciasto z rabarbarem - 3 przepisy

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)