Tarta z rabarbarem

Warto przypomnieć sobie smak dzieciństwa!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 dag masła
  • żółtko
Na obłożenie:
  • 80 dag rabarbaru
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • szczypta cynamonu
  • 10 dag płatków migdałowych
  • żółtko
  • cukier puder
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę z rabarbarem!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój na kawałki długości 2–3 cm.
  3. Na patelni rozpuść masło, włóż rabarbar, posyp cukrem, cynamonem i smaż, mieszając ok. 5 minut. Ostudź.
  4. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość ok. centymetra.
  5. Środek posyp płatkami migdałowymi, ułóż rabarbar.
  6. Boki ciasta zawiń do środka.
  7. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.
  8. Piecz 40 minut w temp. 190 st. C.
  9. Przed podaniem oprósz pudrem.
  10. Serwuj na zimno lub ciepło z ubitą kremówką.

Sprawdź inne pomysły na rabarbar:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: tartarabarbar
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)