Tarta z orzechami, jeżynami i borówkami

Tarta z orzechami na cieście filo z jeżynami i borówkami amerykańskimi... Pycha!

DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z orzechami, jeżynami i borówkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 380 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 5 arkuszy ciasta filo
  • 10 dag masła
  • 20 dag jeżyn
  • 10 dag borówek amerykańskich lub jagód
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów np. pekan, laskowych
  • szklanka kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
Tarta z gruszkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Masło roztop w rondelku, lekko przestudź. Na blacie ułóż jeden arkusz ciasta filo, posmaruj masłem, przykryj kolejnym arkuszem ciasta i ponownie posmaruj roztopionym masłem. W taki sposób postępuj aż do wyczerpania składników. Ostatni płat filo lekko posmaruj masłem. Następnie ciasto przełóż do okrągłej foremki (boki mogą nachodzić na siebie), posyp połową zmielonych orzechów.
  2. Jeżyny i borówki amerykańskie (ew. jagody) opłucz i delikatnie osusz, a następnie wymieszaj z resztą zmielonych orzechów i przełóż do foremki z ciastem. Tartę piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Lekko przestudź, oprósz łyżką przesianego cukru pudru. Kremówkę ubij na sztywno z resztą cukru pudru. Podaj do ciasta w miseczce.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)