Tarta z orzechami i figami

Kuszące orzechy i aromat egzotyki!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z orzechami i figami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • żółtko
Na masę:
  • 20 dag mlecznej czekolady
  • szklanka kremówki
  • 1/2 puszki masy kajmakowej lub krówkowej
  • 25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 3 duże figi
  • miąższ laski wanilii
Ciasto z kajmakiem i jabłkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę z orzechami i figami!

  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto.
  2. Owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  3. Z papieru do pieczenia wykrój krążek średnicy 24 cm i ułóż na dnie foremki do tarty.
  4. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, przełóż do foremki i dociśnij.
  5. Przykryj kawałkiem papieru do pieczenia, wsyp groch i piecz 15 minut w 200°C.
  6. Następnie usuń papier z grochem i piecz kolejne 10 minut w 190°C.
  7. Ciasto ostudź, wyjmij na paterę.  
  8. Orzechy lekko zrumień na suchej patelni.
  9. Ostudź.
  10. 2/3 szklanki śmietanki mocno podgrzej, zdejmij z ognia, dodaj połamaną na kawałki czekoladę.
  11. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  12. Dodaj 1/3 orzechów oraz miąższ wanilii. 
  13. Wylej na spód ciasta.
  14. Odstaw do lodówki, by masa zastygła. 
  15. Kajmak podgrzej z resztą śmietanki, wymieszaj z pozostałymi orzechami.
  16. Wyłóż na masę czekoladową.
  17. Ciasto odstaw na 30 minut do lodówki.
  18. Przed podaniem obłóż pokrojonymi figami.

Zobacz inne przepisy na tarty:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: figiorzechytarta
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)