Tarta z malinami

Prawdziwa poezja smaku!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z malinami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 15 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 5 dag cukru pudru
  • żółtko
Krem:
  • budyń waniliowy z cukrem
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki schłodzonej kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek gęstego dżemu malinowego
  • 20 dag malin
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę z malinami!

  1. Masło posiekaj z mąką, cukrem i migdałami.
  2. Dodaj żółtko i 2 łyżki zimnej wody.
  3. Zagnieć ciasto.
  4. Tortownicę (20 cm) wysmaruj masłem.
  5. Wylep ciastem dno i boki tortownicy.
  6. Nakłuj widelcem.
  7. Przykryj papierem, wysyp groch, piecz 20 minut w 190°C.
  8. Zdejmij papier i piecz 15-20 min.
  9. Wystudź.
  10. Budyń rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka.
  11. Resztę mleka zagotuj, wlej budyń i gotuj, aż zgęstnieje.
  12. Ostudź.
  13. Kremówkę ubij z cukrem pudrem.
  14. Delikatnie wymieszaj z budyniem.
  15. Dżemem posmaruj ciasto, przykryj kremem.
  16. Chłodź 30 min.
  17. Obłóż malinami.

Sprawdź inne przepisy na tarty:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: deserymalinytarta
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)