Tarta z makiem i figami

Nietypowa tarta - pomysł na oryginalny deser.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z makiem i figami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 150 g masła
  • 170 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
Masa makowa:
  • 200 g gotowej masy makowej
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
Masa kremowa:
  • 350 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 4 świeże (lub suszone) figi
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę z makiem i figami!

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce, a następnie szybko zagnieć na elastyczne ciasto.
  2. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra i wylep nim posmarowaną masłem i posypaną mąką formę do tarty o średnicy 24 cm.
  4. Ciasto nakłuj widelcem.
  5. Białka ubij na sztywno z cukrem i wymieszaj z masą makową.
  6. Masę wyłóż na ciasto.
  7. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 200 st. C około 35 minut.
  8. Przygotuj masę kremową: śmietankę ubij na sztywno. Serek utrzyj z cukrem pudrem i wymieszaj ze śmietanką.
  9. Figi pokrój na kawałki.
  10. Na wystudzone ciasto wyłóż masę kremową i obłóż kawałkami owoców.

Sprawdź inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: ciastofigitarta
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)