Tarta z kremem czekoladowym

Z dodatkiem świeżych owoców kiwi, malinami oraz melonem

DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z kremem czekoladowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 430 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Spód tarty:

  • 2 jajka
  • żółtko
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem do tarty:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szklanka cukru pudru
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag masła
  • 1/2 melona
  • 2 owoce kiwi
  • 1/2 szklanki malin
  • 2 łyżki posiekanej białej czekolady
Tarta z gruszkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Jajka, żółtko, 3 łyżki ciepłej wody, cukier, sól i skórkę pomarańczową utrzyj na puszystą masę. Dodaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Foremkę do ciast posmaruj masłem i obsyp mąką. Wlej ciasto i piecz 20–25 min (180 st.), do suchego patyczka. Wyjmij na półmisek.  
  2. Jajka i żółtka połącz z cukrem pudrem, ubijaj na parze 20 min, aż masa będzie gęsta i puszysta. Dodaj gorzką czekoladę, wymieszaj. Miękkie masło zmiksuj, dodaj po łyżce krem. Chłodź 20 min i rozłóż na cieście. Maliny opłucz. Z melona wytnij kulki, kiwi obierz i pokrój w półplasterki. Owoce rozłóż na kremie.
  3. Tartę z kremem czekoladowym posyp białą czekoladą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)