Tarta z brzoskwiniami

Smak tych owoców idealnie komponuje się z kruchym ciastem.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z brzoskwiniami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego (21 dag)
  • 6 dużych brzoskwiń
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • garść borówek amerykańskich
  • bita śmietana lub lody waniliowe
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę z brzoskwiniami!

  1. Ciasto połóż na arkuszu papieru do pieczenia.
  2. W kilku miejscach nakłuj widelcem.
  3. Boki (ok. 1 cm), zawiń do środka i delikatnie dociśnij, żeby powstał rant.
  4. Posyp płatkami migdałowymi.
  5. Owoce opłucz, przekrój na pół, usuń pestkę.
  6. Miąższ pokrój w cienkie cząstki.
  7. Ułóż na cieście.
  8. Posyp cynamonem i cukrem.
  9. Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temp. 210 st. C, aż rant ładnie wyrośnie i się zrumieni.
  10. Ciasto podawaj na ciepło.
  11. Udekoruj opłukanymi i osuszonymi borówkami amerykańskimi.
  12. Doskonałym dodatkiem będzie bita śmietana lub lody waniliowe.

Zobacz inne przepisy na tarty:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)