Tarta z ananasem

Wzbogać ją smakiem imbiru!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z ananasem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 12 dag masła
  • żółtko
  • jajko
  • płaska łyżeczka sody
  • szczypta cynamonu

Na karmel:


  • 5 dag masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%

Na wierzch:


  • 8 plastrów ananasa (może być z puszki)
  • 2 łyżeczki posiekanego kandyzowanego imbiru
  • 8 wisienek koktajlowych
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z ananasem!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Odstaw do lodówki.
  3. W garnuszku zagotuj masło i cukier na karmel.
  4. Gotuj 2 minuty, mieszając, aż masa zacznie się pienić.
  5. Zestaw z ognia i dodaj śmietanę.
  6. Karmel wylej na dno foremki, ułóż plastry ananasa, w środki włóż wisienki, całość posyp imbirem.
  7. Ciasto rozwałkuj i przykryj ananasa.
  8. Brzegi ciasta dociśnij do środka foremki, nakłuj w kilku miejscach i piecz 20-30 minut w temperaturze 200 stopni C.
  9. Tartę wyjmij na paterę i ostudź.

Zobacz inne przepisy na tarty:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)