Tarta Tatin z morelami

Czysta esencja letniego smaku: pyszna tarta Tatin z morelami!

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta Tatin z morelami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka

Na nadzienie:

  • 10 dag cukru
  • 4 dag masła
  • ok. 500-700 g moreli - pokrojonych na połówki i wypestkowanych
Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę Tatin z morelami!

  1. Wszystkie składniki ciasta zagnieć razem, zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
  2. Na patelni o średnicy 24 cm (ze zdejmowaną rączką) rozgrzej masło z cukrem i 2 łyżkami wody.
  3. Kiedy zacznie się karmelizować, wrzuć morele (miejscem przekrojenia do góry) i chwilkę smaż, aby gotujący się karmel obtoczył owoce.
  4. Zdejmij rączkę i wstaw patelnię na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C.
  5. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy podobnej do średnicy patelni.
  6. Patelnię wyjmij z piekarnika i przykryj owoce rozwałkowanym ciastem.
  7. Drewnianym patyczkiem zrób w cieście dziurki.
  8. Ponownie wstaw tartę do piekarnika i piecz 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz kolejne 20 minut.
  9. Ciasto odstaw na 30 minut, aby przestygło.
  10. Lekko dociskając dłonią, zakręć ciastem, aby odczepiło się od dna formy, przykryj talerzem i odwróć do góry dnem.

Zobacz więcej przepisów z morelami:

Sernik morelowy - przepis
Sorbet morelowy - przepis
Ciasto morelowe - przepis
Przetwory z moreli - 8 przepisów
Polędwiczki faszerowane morelami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)