Wyjątkowa tarta śliwkowa

Banalny przepis na rewelacyjne ciacho!

fot. STOCKFOOD/FREE

Składniki:

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 50 dag wypestkowanych i przekrojonych na pół śliwek
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • żółtko

Sposób wykonania:


  1. Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej. Lekko zwilżyć wodą, rozwałkować w kształt koła. Przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pozostawić na 10 minut. Z resztek ciasta, które zostało po wykrojeniu koła powycinać fantazyjne listki. Ciasto oraz wykrojone wzorki posmarować rozmąconym żółtkiem.
  2. Na środku ciasta ułożyć połówki śliwek. Posypać cukrem i cynamonem.
  3. Piec 30 minut w temp. 200 st. C. Na oddzielnej blaszce upiec wykrojone wzorki. Udekorować nimi ciasto. Posypać cukrem pudrem.

Pyszne ciasta - forum >>
Imbirowa kruszonka z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)